De ce statul îndelungat pe scaun este periculos?6 sfaturi utile pentru prevenirea efectelor negative.
Pentru tot mai mulți oameni, locul de muncă presupune multe ore petrecute pe scaun. Probabil și tu faci parte din această categorie dacă acest articol ți-a atras atenția. Deși pentru o primă vedere statul îndelungat pe scaun poate părea inofensiv sau un ideal de carieră, în realitate lucrurile sunt puțin diferite.
În ultimii ani, au apărut tot mai multe studii care demonstrează că orele îndelungate petrecute pe scaun, au urmări considerabile asupra stării de sănătate.
În cele ce urmează, sunt enumerate câteva consecințe ale statului pe scaun excesiv.
Riscurile statului pe scaun excesiv
Un studiu realizat de Annals of Internal Medicine cu un eșantion de 8000 de adulți, a evidențiat o asociere între stilul de viață sedentar și diferite probleme de sănătate. Oamenii care petrec mai mult de 3 ore pe zi stând, prezintă șanse mai ridicate să dezvolte anumite complicații medicale.
Principalele afecțiuni ale statului îndelungat pe scaun
Metabolism lent
Printre primele semne care ne anunță că statul pe scaun ne afectează negativ parcursul vieții, este modificarea metabolismului. Dacă o mare parte din timp o petrecem stând, putem sesiza modificarea greutății. Într-un ghid destinat celor care își desfășoară activitatea la birou, cei de la AORN (Association of periOperative Registered Nurses), recomandă, pentru fiecare 2 ore de stat, să desfășurăm minim 5-10 minute de activitate fizică.
Dureri de spate și postură incorectă
Creșterea afecțiunilor coloanei vertebrale în rândul populației tinere reprezintă una dintre problemele medicale ale secolului XXI. Cauza principală a acestor probleme este numărul tot mai mare al persoanelor care lucrează la birou. O altă cauză, apărută din pricina contextului pandemic, o reprezintă așa numitul „home-office”. Medicul Ortoped Cosmin Faur susține că în ultima perioadă, numărul pacienților cu simptomatologie articulara a crescut semnificativ. De ce? Mediul de lucru de acasă este foarte diferit față de cel de la birou. Timpul de îndeplinire a sarcinilor este mai mare datorită tendinței de a lua mai multe pauze în timpul programului de lucru. Fiind un mediu familiar, postura este una relaxată, dar nu neapărat corectă. Eliminarea timpilor destinați mobilizării articulațiilor care în mod normal, într-un birou cu mai mulți angajați apar involuntar.
Probleme vasculare
În urma unui studiu care a comparat două grupuri similare ca stil de viață, șoferii de tranzit, care petrec timp îndelungat pe scaun și conducătorii sau paznicii, care nu. Deși dietele și stilurile lor de viață erau similare, cei care petrec mult timp stând pe scaun, prezintă șanse aproape de două ori mai mari să dezvolte boli de inimă decât cei ce lucrează din picioare.
Diabet
PubMed, Web of Science, BASE, MEDLINE, Academic Search Elite și ScienceDirect au examinat o serie studii publicate între 1989 și 2019, focusate pe asocierea dintre stilul de viață sedentar și probleme cardiace și diabet. Sedentarismul are consecințe severe asupra modului de funcționare a organismului nostru. Pe lângă, încetinirea sesizabilă a metabolismului care poate influența greutatea corporală, orele îndelungate petrecute pe scaun influențează și apariția diabetului.
Prevenirea efectelor negative declansate de statul îndelungat pe scaun
Mai sus am menționat câteva efecte negative asupra organismului din pricina stilului de viață sedentar. Am discutat cu Medicului Ortoped Cosmin Faur, iar împreună cu recomandările lui și research-ul făcut de noi, am identificat următoarele metode de evitare a acestor afecțiuni:
- Este ideal să modifici poziția de lucru o dată la fiecare 30 de minute. Aplică metoda Hedge’s 3S: lucrează 20 de minute pe scaun, 8 minute din picioare și 2 din mișcare;
- Stai în picioare când utilizezi telefonul mobil sau când te uiți la televizor;
- Dacă lucrezi la birou, optează pentru un mediu cât mai ergonomic. Un scaun bun, care facilitează o postură corectă va fi mereu o alegere benefică. Alegerea scaunului potrivit este extrem de importantă;
- Un birou reglabil pe înălțime sau accesorii cu astfel de funcții, care permit desfășurarea activității din picioare, pot face diferențe majore asupra stării de sănătate;
- În cadrul ședințelor, optați pentru plimbări în defavoarea sălilor de conferință.
- Achiziționarea accesoriilor care facilitează mișcarea în timpul programului de lucru (bandă de alergat, covor ergonomic anti oboseală, suport monitor/monitoare ș.a.).
De cele mai multe ori, afecțiunile declanșate de stilul de viață sedentar, apar în timp. Este ideal să prevenim efectele negative făcând mișcare constant și investind într-un mediu de lucru ergonomic.
https://www.yalemedicine.org/news/sitting-health-risks
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4591921/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0749379719302090
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3307-3