Te-ai întrebat vreodată care este cel mai sănătos mod de a lucra de la birou? Lucrul din picioare sau lucrul de pe scaun?
Cei mai mulți dintre noi acordă acum o mai mare atenție stilului de viață pe care îl au, pornind de la regimul alimentar până la modul în care își desfășoară activitatea profesională. Astfel, mulți consideră că lucru de pe scaun este un obicei mult mai dăunător și și-au îndreptat atenția către lucru din picioare, cu ajutorul unui birou reglabil pe înălțime. Însă, în dorința acestora de a-și îmbunătăți postura și de a avea un stil de viață mult mai sănătos, există tendința de a evita statul pe scaun, neștiind însă că cel mai sănătos este le alternezi.
Cum a apărut lucrul la birou în picioare?
Ei bine, dacă lucrul la birou din șezut este un concept cunoscut tuturor, standing desk este unul dintre trendurile care a apărut cu ceva timp în urmă în țări precum Norvegia, Suedia sau Canada și, unde, mai mult de 80% din persoanele care lucrează în birouri au deja o stație de lucru reglabilă. În România, această a ajuns destul de recent, iar odată cu pandemia nevoia oamenilor pentru lucru din picioare a crescut din ce în ce mai mult.
O dată cu trecerea anilor, domeniul a fost tot mai mult studiat și dezvoltat, iar la momentul actual cea mai nouă tehnică este Hedge’s 3S. Acesta presupune utilizarea unui birou reglabil pe înălțime și crearea unui echilibru perfect între lucrul de pe scaun, lucrul din picioare și mișcare. Profesorul de la Universitatea Cornell, Alan Hedge, este unul dintre cei care au studiat fenomenul de Hedge’s 3S: acesta a identificat și dovedit beneficiile unui program de lucru care include combinarea celor trei metode de muncă. Astfel, la fiecare 30 de minute se recomandă să se aplice aceste schimbări de poziție. La finalul unei zile de 7,5 ore de muncă veți avea 5 ore de muncă de pe scaun, 2 ore de muncă din picioare și 30 de minute de mișcare, efectuând astfel 16 alternări de poziție. Aceasta este cheia unui mod de a fi activ pe toată perioada programului de lucru.
Avantajele și dezavantajele lucratului din picioare
Lucrul de acasă nu seamănă deloc cu cel de la birou, iar astfel angajații au simțit nevoia de a-și crea un spațiu de lucru cât mai confortabil și util, încât să beneficieze de un mediu propice pentru a-și desfășura activitățile profesionale. Totodată, nici companiile nu au ignorat dorința angajaților atunci când aceștia s-au reîntors în coworck-uri: tot mai multe dintre acestea au început să investească în birouri reglabile și să se asigure că angajatul are toate condițiile astfel încât să fie mulțumit din punct de vedere al sănătății.
Lucratul din picioare de la un birou cu înălțime reglabilă a fost promovat ca fiind unul dintre obiceiurile sănătoase pe care trebuie să-l introducem în rutina fiecăruia, astfel încât să îmbunătățească postura corpului, să reducă durerile de spate și să crească productivitatea. Mai multe informații despre avantajele unui birou reglabil pe înălțime pot fi găsite aici.
Ei bine, deși lucrul din picioare prezintă o serie de avantaje care cu siguranță poate te-au convins să renunți la scaunul de birou, noi îți spunem să nu te grăbești. Lucrul din picioare în exces poate să-ți dăuneze mai mult decât te-ai fi gândit.
În primul rând, un angajat sta la birou în medie 8-9 ore pe zi; folosirea pe tot parcursul acestora a modului de lucru standing desk duce la apariția oboselii, contracțiilor musculare și a durerilor de coloană. Toate acestea, în timp, se pot agrava și pot avea efecte negative asupra corpului. Mai mult decât atât, studiile au demonstrat faptul că atunci când stăm în picioare perioade îndelungate de timp sângele are tendința de a se acumula către baza corpului, iar astfel crește presiunea din vene și duce la reducerea volumului de plasmă din sânge. Acest fenomen, repetat de multe ori, favorizează apariția bolilor cardiovasculare.
Lucrul „obișnuit” la birou – pro și contra
La polul opus se afla lucrul „obișnuit” la birou – lucrul de pe scaun. Pană acum câțiva ani, acesta era normalul în orice companie: fiecare angajat avea propriul său biroul stabil, unde își desfășura activitatea de dimineață până la finalul programului. Un astfel de birou le oferă angajaților posibilitatea de a sta într-o poziție mult mai confortabilă și fără a necesita vreun efort din partea acestuia. Conform studiilor, principalele probleme identificate de specialiști a statului la birou de pe scaun sunt faptul că persoanele au o poziție greșită a corpului, precum și sedentarismul care apare la aceștia. Printre cele mai frecvente afecțiuni se număra: durerile de spate, migrenele, acumularea de grăsime în jurul taliei, obezitate, diabet și boli de inima.
Echilibru în lucrul la birou
În viață, totul trebuie să fie echilibrat, la fel și la birou. Astfel, cel mai indicat, din punct de vedere medical, este să alternezi perioadele de lucru în picioare, la un birou reglabil, cu perioadele de lucru din șezut. Respectând metoda propusă, Hedge’s 3S, vei reuși să te menții activ atunci când îți desfășori activitatea profesională, iar pe lângă acest aspect, o dată la câteva ore este de preferat să realizezi o mica plimbare pentru a-ți relaxa mușchii.
Atunci când folosești un birou reglabil, asigură-te că l-ai ales pe cel potrivit pentru nevoile tale (găsești aici un articol despre modul în care îți poți alege un birou reglabil) și acordă o importanță extremă modului în care îl vei regla potrivit pentru înălțimea ta. Totodată, pentru perioadele în care alegi să lucrezi din șezut, folosește un scaun ergonomic, care te va ajuta în menținerea unei poziții corecte și confortabile la birou.
Ce spun clienții noștrii:
„Un gand de final:
Fiind si o persoana cu dureri de spate care nu poate sa stea mult pe scaun, biroul asta e cel mai bun tratament pe care am dat bani vreodata.”
„Sunt foarte mulțumit de birou, nu este nevoie de mare inginerie pentru a-l monta, materialele sunt de calitate și este foarte eficient. Merită să investești într-un birou care contribuie mai degrabă la sănătatea ta și te ajută să-ți creezi un mediu plăcut și relaxant de lucru”.
resurse: https://www.cdc.gov/pcd/issues/2012/11_0323.htm
https://www.insider.com/using-a-standing-desk-at-work-2018-10
https://academic.oup.com/aje/article/187/1/27/4081581
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/21577323.2016.1183534 https://health.usnews.com/wellness/articles/the-benefits-of-using-a-standing-desk